3. Wonen en bouwen
Hoe krijgen we meer sociale woningen in Nederland?In een sociale gemeente zijn er woningen voor iedereen. Jong, oud, rijk, arm, ziek en gezond, ongeacht afkomst. Wij geloven dat gemengde wijken de beste garantie zijn voor een goede toekomst voor iedereen. Deze wijken moeten klimaatneutraal gebouwd worden, met aandacht voor het groen. De afgelopen jaren zijn er veel bouwprojecten geweest, maar we zijn er nog niet, er is nog steeds woningnood en de wachttijden voor sociale huur zijn nog steeds veel te lang. In de afgelopen periode hebben we de bouw van 1.000 duurzame en vele sociale woningen in Waterland in gang gezet en ook daarna gaan we verder met het zoeken van geschikte (binnenstedelijke) locaties. De uitdaging is niet het bouwen maar het sociaal houden!
Ook woningbezit moet voor brede groepen bereikbaar zijn. Sociaal bouwen en een eerlijke verdeling van de woonvoorraad, blijft ook de komende periode topprioriteit. Wij steunen alle maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat woningen er zijn om in te wonen en niet gebruikt worden om eraan te verdienen.
Verandering:
- Voor jongeren en ‘noodoplossing’ na echtscheiding: De woningnood voor jongeren is zo groot dat we creatief moeten gaan denken om dat probleem op te lossen. Wij denken aan mogelijkheden voor tijdelijke woningen voor jongeren. Tegenwoordig zijn er projecten mogelijk waarin kleine huisjes worden gebouwd in groepen van 10-16 woningen. Deze zijn erg klein, stapelbaar en verplaatsbaar. Als de grond braak ligt en wacht op woningbouw kan dit soms jaren duren. Jongeren willen best in woningen waar zij niet altijd kunnen blijven. De ongemakken wegen ruim op tegenover jaren uitstel van zelfstandig gaan wonen. Wij willen dit verder onderzoeken en gaan toepassen.
- Dit aanbod zou ook voor mensen die net gescheiden zijn een tijdelijke uitkomst kunnen zijn.
- Voor senioren zien we mogelijkheden in het splitsen van woningen. Senioren willen vaak liever op hun plek blijven wonen dan verhuizen. In die gevallen is een groot huis splitsen een betere oplossing. We kijken waar de mogelijkheden liggen die voor de senioren goed zijn. Ook het bouwen van levensbestendige woningen hoort hierbij, zodat ouderen in hun oude vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Concreet:
- Het PvdA-uitgangspunt bij nieuwe woningbouw wordt: 30% sociale huur, 30 % sociaal plus (middenhuur en betaalbare koop) en 40% vrije sector. Wij hopen de andere partijen mee te krijgen in dit sociale plan.
- Alle bouwplannen komen tot stand in samenspraak met de bevolking. We kunnen het niet iedereen naar de zin maken, maar we blijven zoeken naar een zo breed mogelijk draagvlak.
- Alle woningbouw is van het gas los en bijna energie neutraal (BENG), circulaire bouw is het uitgangspunt (zie Kohnstammlocatie in Monnickendam)
- We doen er alles aan om woningen te bouwen om in te wonen, niet om eraan te verdienen. Dus: woonverplichting, zodat er geen woningen verkocht worden, die vervolgens permanent verhuurd worden en kettingbedingen om sociale woningen sociaal te houden.
- De woningbouwcorporaties zien wij als bondgenoot in onze strijd voor betaalbaar en duurzaam wonen.
- Op meer locaties wordt onderzocht of er kleinschalige woon/zorgprojecten kunnen komen, zoals bijvoorbeeld op Marken
- We zorgen voor woningen voor nieuwkomers, ook om die reden moet extra gebouwd blijven worden.
- Wij streven naar meer en betere ontmoetingsplekken in de openbare ruimte in alle kernen om de sociale cohesie te bevorderen.
- Woningbezitters stimuleren goed te onderhouden om verpaupering te voorkomen.
- Er wordt goed nagedacht bij bouw over de ontsluiting voor verkeer dat ontstaat door nieuwe woningen.
Hier wordt al gebouwd:
- Op het Galgeriet in Monnickendam komen 600 woningen, waarmee we de verantwoordelijkheid hebben genomen afgelopen periode om het woningtekort op te lossen. Ook hebben we hierbij succesvol gestreden om ook kleine en goedkopere woningen, zoals woonstudio’s te bouwen.
- Op de Kohnstammlokatie in Monnickendam is de woningbouw in 2021 gerealiseerd. Dit was tevens een voorbeeldproject met houtenskeletbouw waar ontwikkelaars vanuit allerlei gemeentes naar kwamen kijken.
- Ook in Ilpendam zijn 8 woningen gebouwd in 2021 op het Sebastianusterrein. Alle 8 woningen zijn jongerenwoningen geworden voor Waterlanders.
- Bij de bouwplannen op Kanaaldijk zijn we met de bewoners meegegaan. 16 woningen is veel te veel op dit kleine stukje land. Als gemeente moet je met projectontwikkelaars overleggen en echt de balans bewaren.
Hier willen we bouwen:
- Winkelcentrum ‘t Spil verdient een goede opknapbeurt. Het gebied moet in samenhang bezien worden met sociaal-cultureel centrum de Bolder en de winkels. Deze locatie is bij uitstek geschikt voor starterswoningen en sociale jongerenwoningen. Door de sporthal te verplaatsen naar de Pierebaan, maakten we ruimte voor deze woningen.
- Bij de locatie Garage Boom willen we graag seniorenwoningen bouwen.
- In de Havenstraat in Monnickendam komen nieuwe appartementen.
- Achter de voetbalvelden op Marken komen nieuwe woningen.
- Op het Stierenveld in Watergang worden de woningen afgebouwd in deze periode.
- We zijn afhankelijk van ontwikkelaars, maar doen er alles aan om woningbouw te krijgen.
- Waar nu jongerenwoningen zijn op de Hoogkamplaan op Marken, willen we nieuwbouw maken ook voor jongeren
- op het terrein van de Kebo-locatie in Broek in Waterland boven een supermarkt!
- tijdelijke jongerenwoningen te realiseren op braakliggend terrein waar later gebouwd gaat worden, bijvoorbeeld op het Galgeriet.
Voorzieningen bouwen
Naast huizen willen we ook voorzieningen bouwen of onderhouden. Hier hebben we haast:
- De sporthal is te zwaar verouderd. De PvdA werkt al jaren samen met D66 om een goede nieuwe sporthal te realiseren. Die lijkt nu eindelijk in zicht gekomen. We willen een sporthal die een sociale cohesie bewerkstelligt op een mooie sociale plek.
- De brede school in Broek in Waterland krijgt de hoogste prioriteit. Het heeft te lang geduurd en moet deze periode echt in orde komen.
- Het zwembad is nog goed: Waterland is enorm waterrijk en dat is de reden dat wij het leren zwemmen van levensbelang vinden. Gelukkig is aan ons warme bad afgelopen twintig jaar veel onderhoud gepleegd zodat het nog jaren een gedegen zwembad kan blijven.