10. Werk en economie

Wat is er nodig bij de groei van het thuiswerken?

De meeste Waterlanders werken buiten de gemeente en dat zal zo blijven. Ook Waterlanders zijn steeds meer thuis gaan werken en dat vinden wij een goede zaak. Voor de lokale economie zien wij groei en ook dat juichen wij toe. Er komt meer horeca op Galgeriet, meer cafeetjes in Monnickendam, meer verhuur van stille bootjes en zien we van allerlei positieve ontwikkelingen. De gemeente speelt een actieve rol om hier samen met de ondernemers vorm aan te geven. We zetten ons in voor sociale ondernemers in Waterland die de zaken anders aanpakken. Duurzame ondernemers, die streven naar een circulaire economie waar voor iedereen winst wordt gecreëerd. Daarbij kijken we niet alleen naar de omgang met de energietransitie, maar ook naar de mogelijkheden van verantwoord maatschappelijk ondernemen. We stimuleren het uitwisselen van kennis, netwerken, onderlinge ervaringen, successen en uitdagingen. Dit alles in de overtuiging dat Waterlandse sociale ondernemers in de toekomst een economische factor van belang vormen met een navenant aandeel in innovatief werkgeverschap. 

Concreet:

  • Glasvezel en telefonie: Internet en telefonie zijn anno 2021 een eerste levensbehoefte geworden. Wij zijn blij dat de provincie het met ons eens is en maken ons hard voor goede verbindingen ook in het buitengebied. Nu het thuiswerken steeds meer vorm heeft gekregen is dit ene absolute must geworden.
  • Wij ondersteunen de mogelijkheden die door de ontwikkelingen op het Galgeriet ontstaan. Het uiteindelijke doel is te komen tot een wijk met duurzame woningen en detailhandel. Ook bedrijfjes in de creatieve sector, kunstenaars, IT-ers en andere kleine zelfstandigen moeten een plek kunnen krijgen.
  • Zorg zien wij als een sector waarin al onze idealen goed samen kunnen komen. Tegenover initiatieven die passen bij onze visie op zorg staan wij positief, zoals het creëren van woongroepen voor mensen die zorg nodig hebben.
  • De ontwikkeling van het recreatieve potentieel van de oude kernen, havens en landschap, waar die de natuurwaarden en de schoonheid van ons landschap niet schaden, zien wij als speerpunt van ons economische beleid. We staan open voor initiatieven op dit gebied. De gemeente speelt hierin een verbindende en faciliterende rol en draagt bij aan gemeenschappelijke communicatie. 
  • Wij hebben in Waterland veel kleine zelfstandigen en ZZP-ers. Wij zijn voor een actieve rol voor de gemeente om deze kleine ondernemers met elkaar in contact te brengen. En in de moeilijke coronatijd hebben we succesvol gepleit voor aansluiten bij het werkcentrum Amsterdam voor deze groep in nood. 
  • De gemeente is ook werkgever. Er hoort binnen de gemeente altijd plek te zijn voor stagiaires voor alle schooltypen, dus ook voor mbo’ers en vmbo’ers. De gemeente is een fatsoenlijke werkgever en let bij aanbestedingen op zaken als duurzaamheid en sociaal ondernemen.