7 oktober 2015

PvdA Waterland wil bijdragen

Waterland moet zijn steentje bijdragen aan de vluchtelingencrisis.
 
Dat was de uitkomst van de ledenvergadering die de PvdA Waterland gisteren hield over dit onderwerp. De leden vonden dat we nu moeten laten zien waar we staan: opvang van mensen in nood hoort bij een sociale partij.  Deze mensen komen uit een verschrikkelijke oorlog, zijn veel kwijt, en kunnen niet anders dan vluchten. Wij horen hen te helpen.
 
De toon van het debat:
niet alles is racisme, en niet meteen schelden!

Veel leden waren bezorgd over de toon van het debat: best begrijpelijk dat je onzeker wordt als er zoveel op ons af komt, maar zeg gewoon wat je dwars zit en begin niet meteen te schelden. Ook hoef je niet meteen voor racist uitgemaakt te worden als je zegt dat je je zorgen maakt.

 

kleinschaligheid

De Waterlandse PvdA-ers zijn ervan overtuigd dat er veel meer draagvlak zou zijn als vluchtelingen niet meteen in mega-opvangcentra gehuisvest moeten worden. Kleinschalige opvang is beter voor het vertrouwen, beter voor de oorspronkelijke bewoners, en beter voor de vluchtelingen zelf. Integreren gaat dan veel gemakkelijker. En integratie is het toverwoord voor succesvolle opvang.

 

Bouwen!

Er is natuurlijk wel degelijk een probleem: er zijn te weinig betaalbare huurwoningen. De vluchtelingen moeten gehuisvest worden, maar mensen die lang op een wachtlijst staan natuurlijk ook. Onze landelijke PvdA fractie had diezelfde dag een motie ingediend waarin werd voorgesteld snel 100.000 woningen te bouwen.Dat viel goed: we willen niemand in de kou laten staan.

 

Inspraakavond over crisisopvang (72 uur) donderdag 8 oktober om 20.00 in het gemeente huis.

De gemeente overweegt zich beschikbaar te stellen voor kortdurende crisisopvang. Hiertoe zou dan incidenteel sporthal het Spil gebruikt kunnen worden.Donderdag 8 oktober is hierover een inspreekavond voor omwonenden georganiseerd, Voor meer informatie:

Artikel over crisisopvang vluchtelingen