Door Henk van Berkum op 22 januari 2015

Landelijk congres

Beste partijgenoten,

Terug van 2 dagen congres, waar ik de afgevaardigde mocht zijn namens onze afdeling. Het congres was boeiend en soms spannend, heb gebruik gemaakt van de mogelijkheid om contacten te leggen, kamerleden te spreken en ik heb inspirerende ideeën opgedaan.
De voorstellen voor een volledig vrije artsenkeuze en een hogere plaats op de Eerste Kamerlijst voor Ruud Koole hebben het niet gehaald, ik heb daar namens onze afdeling voor gestemd. Ten aanzien van de artsenkeuze ligt er, na een bevlogen appel van Martin van Rijn, een goed compromis om de macht van de zorgverzekeraars in te perken.
Ik heb meegestemd in het voorstel, heeft het gehaald, om de eigen bijdrage in de jeugd ggz af te schaffen.
Er is lang gesproken over de Van Waarde resolutie. Raadsleden moeten voortaan frequent, ipv de voorgestelde 25% van hun tijd, de samenleving in. Geen probleem, doen we toch al met overtuiging. Daarnaast moeten toekomstige volksvertegenwoordigers zich verplicht laten scholen. Was verzet tegen, maar Hans Spekman overtuigde met zijn betoog dat PvdA ers zich niet met dedain moeten uitlaten over hun eigen opleiding, terwijl wij dat wel verlangen van mensen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Ledendemocratie: leden krijgen meer gewicht in stemrecht tijdens het congres, ten koste van het gewicht van afgevaardigden.
Al met al een bevredigend congres waarin de eenheid van de partij, in deze electoraal moeilijke tijden, prevaleerde boven de meningsverschillen.  En laat ik een vrees wegnemen, de partij staat nog steeds voor mensen met een smalle beurs. Ik heb die sfeer geproefd, we moeten het alleen beter uitleggen en dat is ” a hell of a job”.

 

Henk van Berkum

fractie PvdA Waterland

Henk van Berkum

Henk van Berkum

2-Flyer-PvdA-2022-henk Henk van Berkum (65) Ik woon op het mooie Marken. Na 7 jaar in de raad als (duo)raadslid, werd ik beleidsadviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Waterland. Afgelopen 2 jaar hebben vooral in het teken gestaan van het beheersen van de coronacrisis. Per 1 maart 2022 krijg ik vervroegd pensioen. Henk van

Meer over Henk van Berkum