26 november 2014

Jaap Klok overleden

Jaap Klok, sinds jaar en dag lid van de Partij van de Arbeid, is op 26 november 2014 overleden.

Jaap was een jongen die er niet werd bijgehaald om er bij te horen. Hij heeft die plek zelf bevochten om er bij te zijn! Zijn vader was scheepstimmerman bij de scheepswerf van Goor in Monnickendam. (nu firma Leguit en Roos). Moeder Klok was thuis de Rode Spil.

We hadden destijds in Monnickendam het fenomeen Figuurzaagclub aan het Zuideinde bij de Luthersekerk. Jaap zaagde daar ook mee met zijn broer Gerrit. Hun vader had daar de leiding. Er waren allemaal jongeren en we hebben vele meters gemaakt met zagen in triplex!

Net na de oorlog gingen we op vakantie naar Texel met de club. Slapen in het stro (waar hebben we het over) het was de mooiste vakantie die we daar met z’n allen hebben meegemaakt. Jaap liet daar blijken dat hij, als zoon van de leider, een streepje voor had. Dit werd echter door zijn ouders snel de kop ingedrukt.

Hij heeft jaren lang gewerkt in een bakkerij in Zaandam, vroeg op en lange dagen maken. Zijn leven verbeterde toen hij aan de slag kon bij de toenmalige beschutte werkplaats in Purmerend. Jaap zat altijd goed in de kleren en had daardoor een goed voorkomen.

Wat zeker vermeld mag worden dat hij heel veel steun heeft gehad van zijn broer Gerrit Klok die tegen over hem woonde aan de Oude Zijds Burgwal.

Jaap was een groot voetballiefhebber, bij  de V.V. Monnickendam. Een dag voor zijn overlijden, op 25 november, is Jaap benoemd tot lid van verdienste door zijn voetbalvereniging.

Wij wensen de naasten van Jaap veel sterkte toe bij dit verlies.
Siem Koerse

PvdA Waterland