In Memoriam Cees Kaars

24 december 2021
In Memoriam Cees Kaars (1932-2021). Afgelopen vrijdag lichtte Alexander Kaars, ons duo-raadslid, ons in dat zijn vader Cees Kaars is overleden. In zijn eigen woorden: een ‘rooie rakker’ is niet meer. Cees overleed op 89-jarige leeftijd in Swaensborch, maar was een echte ‘Merker’. In 2019 kreeg hij de Willem Drees-penning omdat hij 65 jaar lang lid was van de PvdA. Uit de toespraak die zoon Alexander toen hield mogen we citeren: ‘Cees schreef columns voor de Marker Krant, een berucht tijdschrift van de PvdA afdeling Marken. Om de filosofie van Cees beter te laten doorgronden zal ik een stukje van uit zijn column citeren:
De koptekst is als volgt: “Waarom socialist”
“…De volmaakte wereld is een illusie, maar daarom zijn niet alle pogingen om de wereld te vernieuwen tot mislukking gedoemd. In deze wereld worden bepaalde bevolkingsgroepen nog vaak als minderwaardige mensen beschouwd…Zo worden wij socialisten op Marken uit bestuurlijke functies geweerd. Waarom? Uit angst, omdat wij ons meer inzetten of omdat wij niet gelovig genoeg zijn? Maar misschien eerlijker! Door dit onrecht te laten bestaan, blijft de wereld slecht ten opzichte van een wereld waarin na veel strijd discriminatie uitgebannen wordt. Daarom geloof ik (Cees Kaars) dat er in een socialistische maatschappij, meer mogelijkheden zullen zijn om menselijk met elkaar te leven, dan in een niet-socialistische maatschappij. Er zullen meer mogelijkheden voor samenleven in vrijheid en zonder vrees zijn…een wereld waarin vrede en gerechtigheid elkaar kussen.”
Cees heeft tijdens zijn actieve PvdA periode als fractielid en raadslid aan de basis gestaan van vele fundamenten op Marken, waarvan veel Markers ook nog op dit moment gebruik maken. Hij deed dit natuurlijk niet alleen. Zo heeft hij meegewerkt aan de realisatie van een nieuwe school met een gymzaal geschikt voor zaalsporten. Helaas is dit laatste niet gelukt.
Cees heeft meegewerkt aan de realisatie van “Het Trefpunt” en zich actief ingezet voor een openbare bibliotheek. Gelukkig is dit wel gelukt. Ook heeft hij zich ingezet voor de oude voetbalkantine en ook het huidige sportcomplex. Dit niet alleen vanachter de vergadertafel, maar ook door de mouwen op te stropen.
Ondanks dat Cees Hervormd gedoopt was, zette hij zich ook in voor de realisatie van de huidige gereformeerde Patmos kerk. Voor de financiering van deze kerk bakte hij meerdere jaren belangeloos oliebollen op oudjaarsdag waarbij de opbrengst volledig ten gunste kwam voor de bouw van deze kerk.
Ook in zijn werk was hij sociaal betrokken, hij was daarvoor jaren OR lid, bij AKZO Chemicals. En of dat alles nog niet genoeg was is hij ook nog voorzitter van de Postduivenvereniging geweest. Dit alles was natuurlijk alleen mogelijk door de steun van zijn vrouw, moeder van 6 kinderen.’
Wij zijn Cees dankbaar voor alles wat hij gedaan heeft en wensen zijn nabestaanden sterkte deze dagen.