Door op 15 november 2015

Houvast

Woorden schieten te kort na de aanslagen in Parijs en ik voel woede en angst. Woede over de wreedheid, de zinloosheid en gewelddadigheid. Angst dat dit ook mijn kinderen kan overkomen als zij aan het feesten zijn in Amsterdam.

Wat kunnen we doen? Hard terugslaan en de grenzen dicht? Het zijn gedachten die in mijn kwaadheid zeker langskomen. Maar tegelijk weet ik dat ze niet de oplossing zijn.

In deze situaties biedt het gedachtengoed van de PvdA houvast. Een partij waar wijze mensen mijn normen en waarden verwoorden.

Job Cohen was voor mij ooit de aanleiding actief te worden bij de partij, toen hij als partijleider het voornemen had ‘de boel bij elkaar te houden’. Diederick Samsom die in een bewogen toespraak tijdens de politiek ledenraad aangeeft dat het juist nu belangrijk is de normen en waarden van de partij hoog te houden. Frans Timmermans die tijdens de Huis Europa lezing een oproep doet naar elkaars verhalen te luisteren om de verbinding tot stand te brengen.

Ook binnen onze afdeling is het fijn om met een groep gelijkgestemden op te trekken. Het was hartverwarmend hoe eensgezind de leden tijdens de laatste ledenvergadering dachten over de opvang van vluchtelingen in Het Spil. Daar kunnen we trots op zijn.

In deze turbulente tijden is het zaak om elkaar houvast te bieden, de dialoog aan te gaan en in gezamenlijkheid onze standpunten en richting te bepalen. De politieke café’s die we iedere eerste woensdag van de maand in café 1614 organiseren bieden daar goede gelegenheid toe. Het eerst volgende Politiek Café is op 2 december. U bent hiervoor allen van harte uitgenodigd.

Hans van Amstel
Voorzitter PvdA afdeling Waterland