Door Beate Janssen van Raaij op 18 mei 2016

Goed nieuws voor de Baanstede?

Eerder schreef ik over de problemen rondom de sociale werkvoorziening en in het bijzonder over de Baanstede, de sociale werkplaats in Purmerend waar de gemeente Waterland bij aangesloten is.

Er zijn veranderingen in de wetgeving. De Wet Sociale Werkvoorziening is vervangen door een aantal andere wetten, waaronder de participatiewet. Uitgangspunt van deze verandering is het idee dat er gekeken wordt naar wat iemand WEL zelf kan. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor het zoeken van passende arbeid bij een reguliere werkgever. Een nobel streven, maar wij denken dat een beschutte werkvorm -waar mensen terecht kunnen waar het even niet lukt- altijd nodig zal blijven.

Baanstede lijdt jaarlijks echter een verlies van anderhalf miljoen euro. Vooral de gemeente Zaanstad leek van deze gemeenschappelijke regeling af te willen, waardoor de hele regeling onder druk kwam te staan.

Wij hebben altijd gepleit voor het omvormen van de Baanstede en we hebben ons ook actief ingezet voor het in stand houden van de samenwerking, in welke vorm dan ook. Inmiddels ligt er aan plan van de gemeentes Purmerend en Zaanstad voor een “Baanstede 2.0” . Alle details zijn nog niet besproken, maar het lijkt neer te komen op een leerwerkbedrijf voor de doelgroep, en dat is in onze ogen precies de juiste oplossing.

Beate Janssen van Raaij

Beate Janssen van Raaij

Beate Janssen van Raaij Beate was van mei 2014 tot maart 2022 onze fractievoorzitter en raadslid PvdA Waterland, daarna gaf zij vol vertrouwen het stokje over aan Petra van Lint. Wij bedanken Beate voor haar jarenlange goede werk voor de PvdA en zijn blij dat zij als lijstduwer op nummer 14 stond!  

Meer over Beate Janssen van Raaij