Door Brigitte Buis op 18 juni 2013

de vrijwilligersvacaturebank

Een nieuwe mijlpaal is bereikt: de vrijwilligersvacaturebank!

Vandaag was ik met Beate Janssen van Raay bij de opening van de vrijwilligersvacaturebank door PvdA wethouder Bert Schalkwijk. Veel mensen stelden ons de vraag waarom wij daar aanwezig waren en dat verbaasde ons. 27f0c13f70b6ceee318a2f4e52c98e37
Politieke partijen draaien namelijk voor het grootste deel op het werk van vrijwilligers. Volop reden dus om aanwezig te zijn op de vrijwilligersvacature markt waar de website van de vrijwilligersvacaturebank van Waterland in gebruik werd genomen.

De PvdA in Waterland is op zoek naar mensen voor de volgende vrijwilligerstaken:

 

 

    Welk vrijwilligerswerk is er te doen bij de PvdA?

 

    Stratenacties

4 keer per jaar gaan we met 2 of 3 groepjes van 2 vrijwilligers de deuren langs van enkele straten in een kern van Waterland. We bellen aan, vragen      Waterlanders of we ze een rode roos mogen aanbieden en of ze enkele vragen over hun buurt willen beantwoorden en over de landelijke politiek. 80% van de mensen vindt dit leuk en stemt in. Met de verbeterpunten die mensen vertellen doen we meteen iets en de mensen waarderen dit enorm.

 

Deelnemen aan campagneactiviteiten

In de periode voor verkiezingen staan we met een groep partijleden op de markt in Monnickendam, bij de Deen op Marken, in Ilpendam bij ‘het Wapen van Ilpendam’ en Anne’s winkel en in Broek in Waterland op het parkeerterrein op het Nieuwland. We delen rode rozen uit en roepen mensen op om te gaan stemmen. Ook delen we folders uit met onze standpunten. De eerstvolgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014.

 

Duoraadslid in de gemeenteraad

Vóórdat een besluit genomen wordt in de gemeenteraad wordt over een onderwerp discussie gevoerd in de raad. Deze discussie mag gevoerd worden door duoraadsleden. Deze mensen discussiëren mee namens een politieke partij, maar ze zijn geen lid van de gemeenteraad. Ze hebben interesse in het onderwerp waar ze over meepraten en weten er soms veel van af. De PvdA mag 3 duoraadsleden benoemen. Bij dit vrijwilligerswerk ontvang je een kleine vergoeding omdat je soms bijeenkomst in één van de kernen of ergens anders bij wilt wonen. Je luistert wat inwoners te vertellen hebben over het onderwerp of organisaties die actief zijn in het vakgebied. Je bedenkt een passende mening voor de PvdA en die vertel je aan de gemeenteraadsleden. Als iedereen het een goed idee vindt vertel je deze mening in de voorbereidende bijeenkomst van de gemeenteraad. Voor deze functie moet je lid zijn of worden van de PvdA.

 


Raadslid in de gemeenteraad

Als je lid bent van de PvdA of lid wilt worden, kan je gemeenteraadslid worden namens de PvdA. De gemeenteraad beslist wat er in de gemeente gebeurt. De burgemeester en de wethouders sturen voorstellen naar de gemeenteraad en de gemeenteraad beslist over deze voorstellen.

Als je raadslid wordt voor de PvdA heb je 2 tot 3 keer per week een activiteit. Je moet stukken lezen of een vergadering bijwonen om te luisteren of om je mening te geven. Soms moet je iets uitzoeken of aan mensen vragen hoe zij tegen iets aankijken. Als raadslid heb je veel invloed. Je bent 1 van de 17 mensen die het in de gemeente voor het zeggen hebben. Je kan dus een verschil maken en je ontvangt een kleine vergoeding voor je inzet.

 

Stukjes schrijven voor de website

Misschien ben je een geboren schrijver en vind je het leuk om de politiek via Omroep PIM te volgen, via Twitter of andere kanalen. We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om een kort stukje tekst te maken voor onze website over wat er gebeurt in de politiek.

 

Mensen helpen die een vraag hebben

In maart 2014 starten we opnieuw met het Ombudswerk. We gaan een team maken van enkele mensen die anderen willen helpen bij het beantwoorden van een vraag. Dat kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld het invullen van een formulier of de vraag bij wie ze moeten zijn met hun vraag. Als je het leuk vindt om mensen met dit soort vragen te helpen, dan ben je van harte welkom in het Ombudsteam.

 

Heb je interesse voor een activiteit, neem dan contact op met Brigitte Buis,
tel 06-47472142 of email: [email protected]

Brigitte Buis

Brigitte Buis

  Brigitte Buis Wij bedanken Brigitte Buis voor haar politieke werk als wethouder, raadslid, actief lid, adviseur en coach. Zij voerde het met hart en ziel uit. Wij zijn blij dat zij nog steeds actief is voor de PvdA Waterland!

Meer over Brigitte Buis