8 november 2015

Broeker Moeraseik nu 11 jaar

Moeraseik-Broek-2015Oud PvdA wethouder en raadslid Brigitte Buis heeft zich als wethouder samen met de buurtbewoners, waaronder Willem de Vries ingespannen voor het realiseren van een Moeraseik in Broek in Waterland. Nu 11 jaar later schreef Willem de Vries haar een positieve mail over de boom. Naast deze fijne blijk van waardering willen wij u laten weten dat er wel degelijk van allerlei goede dingen gebeuren uit initiatieven van burgers als deze door politici worden ondersteund.

De heer de Vries was destijds de Broeker/Waterlandse ‘bomenridder’. Hij heeft zich vaak ingezet om het bestand aan mooie, oude bomen in Broek op peil te houden of te vernieuwen. Hij heeft vaak ingesproken bij raadsvergaderingen of bezwaar gemaakt tegen kap (zonder herplant), zoals bij deze boom eerst ook het geval was. Hij heeft laten zien dat het zin heeft en ook dat burgers en politici samen tot meer kunnen komen. De heer de Vries schreef:

“Ik kijk al vele jaren met plezier naar de moeraseik die zo’n 11 jaar geleden in Broek werd geplant, ter vervanging van de “Boom van Bonten” (een oude lindeboom, vernoemd naar een oude Broeker, die helaas na aantasting door rot en zwam was geveld). Jij, Brigitte, was als vertegenwoordiger van de gemeente destijds aanwezig bij de kleine plechtigheid die bij de nieuw geplante boom werd gehouden.
Hoewel er in de aanloop naar het feitelijke planten destijds wel een en ander mis was gegaan (onder andere de dikte van de boom, die beduidend geringer was dan afgesproken), heeft de boom zich – mede door de grondverbetering die voorafging aan de herplant – uitstekend ontwikkeld en staat hij nu te pronken op deze aansprekende plaats. Vooral in het najaar is deze boom op zijn mooist, zoals bijgaande foto laat zien. Ter vergelijking stuur ik een foto mee van de “Boom van Bonten” zoals die tot 2003 op deze plaats stond. 
Dank nog voor je inspanningen en betrokkenheid bij het realiseren van deze aanplant die er zonder onze inspanning niet zou zijn gekomen!
Hartelijke groeten
Willem de Vries

boom-van-Bont 2003

Moeraseik-Broek-2015

 

 

 

 

 

De oude Boom van Bonten 2003 en de nieuwe moeraseik in 2015!