‘Samen bouwen aan een sterker en meer verbonden sociaal en groen Waterland‘
Vandaag wil ik namens de PvdA Waterland onze algemene beschouwingen over het afgelopen jaar delen.
Het gaat er in de wereld niet goed aan toe. De oorlog in de Oekraïne blijft doorgaan, terwijl we toch hadden gehoopt dat die allang afgelopen zou zijn en er kwam zelfs een oorlog bij in het Midden-Oosten. In allerlei gebieden zijn duizenden mensen op de vlucht zonder bezittingen, zonder eten, zonder dekens tegen de kou.
Tegelijkertijd waren er dit jaar enorm veel natuurrampen zoals overstromingen en branden, waardoor veel mensen overleden of hun huis en alles kwijt raakten.
Tegen dit licht valt het in onze mooie gemeente Waterland allemaal nog mee.
Wij zijn trots dat we als Waterlanders onze medemenselijkheid hebben getoond en vele vluchtelingen hebben kunnen opvangen. En daarbij zijn we blij dat dit voor alle betrokkenen enorm goed is verlopen.
Ook zijn wij blij met wat er allemaal wel bereikt is in afgelopen dit jaar zoalsbijv. de woningbouw opstart, de verduurzaming, de verbetering van onze dienstverlening en verbeteringen voor ons personeel. Op een paar dingen ga ik in:
Wooncrisis
1. Denk aan de wooncrisis ins ons land. Heel Nederland heeft huizen nodig,maar in Waterland bouwen en bouwen we echt. We zijn al begonnen met bouwen in Monnickendam, in Watergang en binnenkort is de start bij het Galgeriet met 200 sociale woningen in het programma en bij de Kebo in Broek in Waterland met 24 sociale woningen. Zo willen we doorgaan en wat ons betreft is het ook goed:
– om door te zoeken op het onderwerp woning delen en woning splitsen
– om Waterlandhofjes (net als Knarrenhofjes) te realiseren voor ouderen
– en wij hopen zeer dat de tijdelijke woningen toch weer een kans krijgen in de nabije toekomst voor onze jongeren.
Wonen is een van de belangrijkste onderwerpen. We hebben dit jaar ook geleerd dat sociale koopwoningen niet of maar heel kort sociaal kunnen blijven.
Armoede
2. Daarnaast is voor de PvdA het belangrijkste onderwerp: het verkleinen van het verschil tussen arm en rijk. Nog steeds worden de rijken rijker en de armen armer. Niet alleen de mensen met een kleine portemonnee, maar ook de middenklasse heeft het tegenwoordig moeilijk om rond te komen. De onkosten gaan nog steeds omhoog, zowel voor wonen als voor de boodschappen als voor alle contributies. De nieuwe regering had beloofd het minimumloon te verhogen, het eigen risico in de zorg te verlagen, de mensen met minder geld in hun portemonnee te helpen. Dat gaat allemaal voorlopig niet door. Onbegrijpelijk. Daarom willen wij in Waterland bijvoorbeeld de Stadspas en vinden we het erg dat dit voorlopig niet doorgaat. Er zijn armoederegelingen, maar het lijkt voor mensen moeilijk dit aan te vragen. Waarom?
a. Ze kennen de regelingen niet.
b. Er is altijd de angst dat je toch terug moet betalen. Daarom willen wij gaan pleiten voor meer duidelijkheid in de regelingen, bijv. een afvinklijstje met “als je hier aan voldoet, dan hoef je echt niet terug te betalen”. Duidelijkheid vooraf geeft zekerheid.
Waterland klimaatbestendig
3. Als je alle rampen leest en/of meemaakt, want zelfs in Waterland hadden wij de overstromingen op het Hemmeland, dan kan je toch geen andere conclusie trekken dan dat we ook in Waterland alles wat mogelijk is moeten doen om ons Waterland klimaatbestendig te maken.
– Zo zijn we bezig met Dijkversterkingen en wordt RWS op de voet gevolgd hoe ze het hier doen.
– Met de Teo, de thermische energie uit oppervlaktewater dragen wij bij als pionier aan nieuwe technieken, die ons en ook andere gemeentes echt vooruit kunnen helpen.
– En ook in het klein bijv. met onze milieupunten: de inleverpunten voor kleine chemisch afval in veel van onze kernen. Er is net een enquête gehouden waaruit blijkt dat de bewoners er erg blij mee zijn. Ook de groenafvalpuntenkomen er aan. Wat ons betreft zou het goed zijn meer ondergrondse containers te plaatsen op plekken waar mensen geen ruimte hebben voor alle bakken zoals in de Oranjewijk in Monnickendam. Recycling en afvalscheiding zijn de elementen die onze economie cyclisch maken.
– en tot slot hiervan geven we met de kleine windturbines ook boeren de kans op een voor hun productieve wijze energie op te wekken.
Sport
4. een vierde onderwerp: Op het gebied van sport gaat het goed met ons in Nederland. Kijk hoeveel mensen er hebben genoten van de Olympische spelen en hoe goed de Nederlandse sporters het hebben gedaan. Sport geeft niet alleen gezondheid maar ook emotie. Ik was laatst in een voetbalstadion samen met duizenden andere toeschouwers. Er werd niet gescoord en de spanning bij het publiek nam steeds meer toe. De tijd verstreek naar de laatste minuten. Aanmoediging groeide, ergernis groeide, het geloof in een goed eind leek weg te vliegen, maar vlak voor het slot kwam het dan toch. 50.000 mensen sprongen op van vreugde, iedereen juichte en schreeuwde. Grote emoties, grote blijheid.
En dit gebeurt niet alleen in een groot stadion, maar ook elke week langs de lijn van elk sportveld. Van jong tot oud staat te sporten of staat langs de lijn en beleeft deze emoties. Sommige mensen leven de week door tot de sportwedstrijd weer komt. Dat is hun hoogtepunt van de week.
Dus denk aan de sporthal die gebouwd gaat worden. Een gemeente zoals onze heeft voorzieningen nodig. Die kan je niet laten verslonzen of instorten. Een goede voorziening als een nieuwe sporthal geeft de mensen niet alleen sport en mogelijkheden, maar ook het gevoel van vernieuwing en vooruitgang en dat in een gebouw waar de hele gemeenschap welkom is (met ook andere sociale bezigheden.)
Dus wij zijn blij dat alle Waterlandse voetbalvelden nieuwe toplagen voor het nodige onderhoud hebben gekregen zodat al deze Waterlanders kunnen sporten. En wij zijn blij met de Sporthal die er aan komt, beide als enorme versterkingen voor de Waterlandse gemeenschap.
Toch zitten wij hier met een dubbel gevoel. De nieuwe regering zorgt ook niet goed voor onderwijs, sport en cultuur wat wij cruciale onderwerpen vinden om een goede samenleving te bouwen.
Financiële problemen
Op lokaal niveau krijgen we daar enorme problemen mee. Wij weten niet wat we als gemeente kunnen verwachten vanuit het gemeentefonds volgend jaar.
Ook op dit moment al zitten wij er financieel niet goed bij. Dit heeft geleid tot keuzes waar wij als PvdA en GL niet blij mee zijn.
Ik werd al uitgedaagd door de heer Schomakers dat wij als hoeder van het sociale het waarschijnlijk enorm moeilijk zullen hebben met deze begroting. En dat is ook zo. Wij vinden het niet fijn dat de kosten voor inwoners omhoog gaan en wij vinden het ook niet fijn dat er bezuinigd wordt op het sociaal domein. Beide willen wij zoveel mogelijk beperken. Maar op dit moment is het niet meer dan logisch dat we diensten en producten kostendekkend maken, dat moet want anders hol je jezelf als gemeente uit en ga je failliet (dwz de provincie neemt het over). Datzelfde geldt voor het inhalen van deinflatiecorrectie die nu wordt toegepast. Alles wordt duurder en de inflatie is hoog en wij moeten daar in mee.
De bezuinigingen op het sociaal domein zijn van een andere orde. Daarin zien wij liever andere keuzes. Wij verhogen liever de toeristenbelasting, want wij denken niet dat onze bezoekers zich daardoor tegen laten houden.
De bibliotheek brengt ook geen goed nieuws. We wilden een update. Wij willen bijvoorbeeld dat bezoekers van de bibliotheek daar kunnen bijleren over de digitale ontwikkeling, cursussen voor ouderen. Ook media en beeldcultuur worden steeds belangrijker voor de jeugd. Mediawijsheid is nodig in een wereld waarin fake news onderscheiden moet worden van echt nieuws. En laaggeletterdheid is ook een thema wat je vooral in de bibliotheek kunt verbeteren.
Cultuur
Daarnaast zouden wij liever meer dan minder geld naar het cultuuronderwijs brengen. Tot dit jaar ging het grootste bedrag naar muziekonderwijs. Dit zouden wij breder willen trekken om ook film, theater, dans en anderekunstvormen aandacht te geven in het onderwijs. Dit bereidt de leerlingen echt voor op de toekomst. Helaas is er op dit moment nog geen zicht op uitbreidingsmogelijkheden. We pleiten er wel voor dat hiernaar gekeken wordt.
Tot slot bespreek ik de leefbaarheid in de kernen. Wij zijn blij dat het rondje Raad naar de kernen al eerder dit jaar budget heeft gekregen. Wij willen meer burgerparticipatie en meer het gesprek met de bewoners. Ook daarom is dePvdA sterk voor het verplaatsen van het sociaal cultureel maatschappelijk werk naar de kernen. Wij hebben dorpen met eigen culturen en de leefbaarheid gaat omhoog als we daar ruimte en ook geld aan geven.
Zo bouwen we samen met de bevolking aan een sterker en meer verbonden sociaal en groen Waterland.
– Petra van Lint (Fractievoorzitter PvdA)