Op 15, 16 en 17 maart kon er gestemd worden, klonk het vanuit de overheid op alle televisies. Lastig wanneer deze boodschap zo wijd wordt verspreid, als ze niet vermelden welke stembureaus daaraan meedoen en welke niet. De gemeente moet daar dan tegen op communiceren. Zij moet de bewoners laten weten waar de stembureaus open zijn. In Waterland ging deze communicatie via het streekblad, waarvan de gemeentepagina wel gelezen wordt, maar door een selecte groep mensen. Daarnaast kon men erachter komen door het via het stembiljet op te zoeken op internet. Dit laatste is niet de meest voor de hand liggende methode, aangezien ouderen niet altijd zo gemakkelijk een computer bij de hand hebben. Daarom ging het waarschijnlijk ook mis.
Op dinsdag 16 maart bereikte ons om 12.30 uur het nieuws dat er veel klachten waren. Na een paar telefoontjes wisten we dat er al zo’n 80 bewoners hadden aangeklopt bij het stembureau. Na een bliksemsnel overleg met onze wethouder Ton van Nieuwkerk en een gemeenteambtenaar belde ik de buurtbus. Samen met de coördinator van de buurtbus, Lou Bommer, hebben we een extra bus geregeld. Deze bus ging vanaf 15.00 uur rijden om mensen speciaal naar de stembus te brengen en weer terug.
Toen de bus om 15.00 uur klaar stond, was dat voor de bewoners van Ilpendam toch te laat. Veel van de mensen die hadden aangeklopt, hebben wij opgespoord en een rit aangeboden. Helaas vonden zij het niet prettig op dat moment nog naar een andere kern te gaan om te stemmen.
We vragen de gemeente om dit in de toekomst ook via de openbare ruimte te communiceren, bijvoorbeeld door een week van tevoren aankondigingen op te hangen bij de stembureaus. Het nieuws verspreidt zich snel in onze kernen, maar dit verloopt niet goed als het alleen in het Streekblad staat is de conclusie.
PvdA Waterland
namens de fractie: raadslid Petra van Lint
foto Johan Moes NHD