Duo-raadslid Symen Steege over dit aangenomen beleidskader:
“Het zou geen enkele fractie verbazen dat ook de PvdA voor dit beleidskader kleine windmolens is.
Toch wil ik nog even uitleggen wat we hiermee vaststellen.
We stellen met dit beleidskader vast dat duurzaam opgewekte energie door kleine windmolens écht een bijdrage kan gaan leveren aan het vergroenen van onze energie én forse besparing kan opleveren voor ondernemers en agrariërs.
Ga je dan overal kleine windmolens plaatsen? Nee, daar is geen sprake van. Uit de plattegrond van het beleidskader blijkt ook dat lang niet elk gebied geschikt is voor windmolens. In dit beleid staat dat de windturbine zorgvuldig en ruimtelijk in het agrarisch gebied moet passen. Hiermee wordt bedoeld dat er veel regels verbonden zijn bij plaatsing van windturbines. Dit is ook vanuit ecologisch oogpunt heel belangrijk.
Er staat eerst een zorgvuldig participatietraject met de omgeving te wachten en een ecoloog doet onderzoek of het leefgebied geschikt is en past bij de ecologische eisen.
1 windturbine per bouwperceel is mogelijk met de ashoogte van niet meer dan 15 meter vanaf het maaiveld en er gelden strenge eisen voor geluidshinder en slagschaduw. Ook goed aan deze soort molens: De kans op hinderlijke slagschaduw is vrijwel niet aanwezig, omdat de windmolens een beperkte wieklengte hebben.
Ik was zelf nieuwsgierig naar aanvaringsslachttoffers bij windtribunes en maakte mij daar een beetje zorgen over, ook al heeft het stuk mij daarin enigszins gerust gesteld. De vleermuis kan geraakt worden, maar de regio Zaanstreek-Waterland staat erom bekend dat de veelvoorkomende meervleermuis vooral boven water vliegt.
Ook de hogere rotatiefrequantie van de wieken van een KWT (de molen) is sneller draaiend en voor vogels en vleermuizen minder gevaarlijk, betoogd TAUW. Hoewel er voor trekvogels minder risico is voor gevaar, lees ik in het stuk wel dat broedvogels geraakt kunnen worden. Daarom rest mij nog de vraag: Hoeveel risico heeft de plaatsing van de windmolens voor broedvogels?
Tot slot; wij vinden dit al met al een goede stap voor een energieneutralere toekomst en het streven naar lagere energiekosten voor agrariërs.
Duurzaamheid hoeft geen last te zijn, het biedt juist de oplossing, zeker na het alarmerend klimaatrapport van de VN van afgelopen weken.”