Door Beate Janssen van Raaij op 27 december 2015

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwjaarsvoornemens
Donderdag 17 december was de laatste raadsvergadering van het jaar, de raad is nu dus met reces en zo ook uw fractie. (Ik zeg dit met trots: reces klinkt toch altijd chiquer dan vakantie.) Het huis ruikt naar stoofperen en sudderlapjes, de boom staat. Een mooi moment om de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar op een rij te zetten, en ons te bezinnen op onze voornemens voor 2016.

De broodnodige woonvisie (al kan je daar natuurlijk niet in wonen)
Wij wonen in een gebied met een hoge ‘ woondruk” . Volgens alle prognoses blijft de stadsregio populair en dat zal toenemen. Deze fractie ziet een belangrijke rol voor Waterland weggelegd als groen hart tussen Purmerend, Zaanstad en Amsterdam. Dat is geen egoïstische gedachte: ook de bewoners van deze steden kunnen profiteren van zo’n “ groen hart”. Tegelijkertijd blijft de behoefte aan woonruimte toenemen, ook bij onze eigen bevolking. Zeker de behoefte aan betaalbare woningen. Dat wringt. Wij denken graag na over creatieve oplossingen om de woonvoorraad te vergroten binnen de “rode contouren”. Maar eerst willen wij de behoefte aan woonruimte goed in kaart hebben gebracht. Hoeveel hebben we de komende jaren nodig, wat hebben wij, wat moet er nog bij? En, heel belangrijk, voor welke doelgroepen? Ouderen? Jongeren? Gezinnen of alleenstaanden? Hoeveel sociaal, hoeveel sociaal-plus? Hoe zit het met de doorstroming? Wij weten graag waar we het over hebben. Uw duo-raadslid Henk van Berkum heeft het hele jaar 2015 met zijn sonore stemgeluid gehamerd op het belang van een deugdelijk discussie-stuk. En hij is beloond: binnenkort ligt er een woonvisie van het college en kunnen wij goed-geïnformeerd de discussie aangaan. Met als uiteindelijk doel: de koek op een verantwoorde manier te vergoten

Cliffhanger 2015: de Bennewerf
De Bennewerf op Marken leek door te gaan, toen weer niet, toen –misschien- toch weer wel. De nieuwe woningbouwvereniging, de Wooncompagnie, heeft de grond overgehouden uit de boedel van de AWM. Inmiddels sleept dit project zich al jaren voort en de weerstand op Marken is de afgelopen jaren toegenomen. De Wooncompagnie wil de grond nu verkopen aan een nieuwe projectontwikkelaar. De fractie van Waterland Natuurlijk is gekomen met een motie om nu eindelijk duidelijkheid te creëren voor de inwoners van Marken en, in de woorden van de fractie van WN, “ nu eens en voor al de stekker uit dit project te trekken.” Na lang aarzelen hebben wij ingestemd met de motie. De aarzeling: Marken ontgroent en vergrijst, aantrekkelijk nieuwe woningen zouden een uitkomst kunnen bieden. De plek is echter niet ideaal: direct in het zicht als je Marken inrijdt, midden in het groen. Wat de doorslag gaf was het feit dat wij er inmiddels weinig vertrouwen in hebben dat het goed komt met dit project. Niemand zit te wachten op een verlaten bouwput, en de Markers hebben na al die tijd recht om te weten waar ze aan toe zijn. De twee laatste raadsvergaderingen zijn aan dit onderwerp besteed. Onze fractie heeft de portefeuillehouder een zoekopdracht gegeven naar nieuwe locaties, die is geaccepteerd. Binnen een paar maanden komt hij met een voorstel. Maar de Bennewerf blijft de gemoederen nog wel even bezig houden: de laatste vergadering veranderde de VVD van mening, de volgende raadsvergadering zal beslist worden of er op die plaats gebouwd mag worden.

Vluchtelingen
In 2015 heeft Waterland een week lang 150 vluchtelingen geherbergd in de sporthal ’t Spil. De reacties van de Waterlanders waren hartverwarmend, tot onze vreugde hielpen ook veel PvdA-ers desgevraagd mee in de opvang. Maar dit is natuurlijk maar een druppel op de gloeiende plaat. Wat ons betreft wordt nu eindelijk eens werk gemaakt van de taakstelling die deze gemeente al langer heeft voor vluchtelingen: in asielzoekrscentra in Nederland wachten vluchtelingen op huisvesting in Waterland. als alle gemeentes zich aan hun taakstelling zouden houden, zou er genoeg plaats zijn in de centra

Buurtbus
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de buurtbus rijdt. Zo kunnen Waterlanders, uit alle uithoeken het ziekenhuis weer bereiken. Niet alleen de verdienste van uw kleine fractie natuurlijk, maar wij hebben ons daar van meet af aan mee bemoeid, en op momenten dat het proces dreigde te vertragen de vinger aan de pols gehouden. Enthousiaste vrijwilligers zorgen er nu voor dat ook de kleinste en meest afgelegen kernen bereikbaar blijven.

Onderwijs en de Brede School
Op de valreep van het oude jaar kregen wij een teleurstelling te verwerken: De Brede School in Monnickendam gaat misschien niet door, omdat een aantal schoolbesturen af dreigt te haken. Onze voormalige wethouder Bert Schalkwijk heeft zich in de vorige raadsperiode hard gemaakt voor dit project, waarin scholen en voorzieningen in een gebouw worden ondergebracht en waar kinderen ook na- en tussenschools kunnen worden opgevangen. Voor onze fractie een goede zaak: niet iedereen heeft opa’s en oma’s naast de deur wonen om op de kinderen te passen als beide ouders werken. En fysieke nabijheid van leerkrachten en voorzieningen voor jeugdzorg zal volgens ons tot een intiemere – en dus betere- samenwerking leiden. Goed voor de ouders, goed voor de kinderen. Dit traject, dat ook nodig is vanwege een teruglopend aantal leerlingen in de basisschoolleeftijd, heeft inmiddels tonnen aan voorbereiding gekost. Het mislukken daarvan zouden wij een ernstige zaak vinden. De huidige wethouder heeft ons beloofd snel te laten weten of er nog een oplossing mogelijk is.

Bestuurskracht
De bestuurskracht van de gemeente Waterland blijft onze aandacht vergen. Daar vallen een heleboel onderwerpen onder, die allemaal van invloed zijn op het functioneren van deze gemeente. Een misschien wat abstract onderwerp, waar wij u eerder meer in detail over hebben bericht. Maar een goed openbaar bestuur is voor sociaal democraten van groot belang. Door de decentralisaties en de groeiende rol van het lokaal bestuur bij belangrijke zorgtaken neemt dat belang alleen maar toe. Tegelijkertijd zie je dat de gemeenschappelijke, regionale, regelingen door de decentralisaties onder druk komen te staan. Grote gemeentes willen zaken nu soms zelf gaan regelen, zo is er een discussie tussen Zaanstad en de Waterlandse gemeentes over de participatiewet en de Baanstede. Wij zijn in dat proces als kleine gemeente kwetsbaar, wij hebben onze grote buren nodig. In 2015 hebben zijn wij met een raadsbreed gesteunde motie gekomen om door te denken over hoe de toekomst er in bestuurlijke zin voor Waterland uit kan gaan zien. Ambtelijke samenwerking? Fusies met bepaalde gemeentes? En wat voor fusies dan? ambtelijk of bestuurlijk? Met welke dan, en met welke liever niet? De uitkomst is wat ons betreft nog ongewis, maar we moeten onze kop niet in het zand steken. Als je niet kiest loop je het risico dat er voor je gekozen wordt en dat willen we niet. In 2016 blijven wij druk zetten op dit proces.

Uit dit alles is reeds iets moois ontstaan. Door dit proces zijn PvdA fracties en afdelingsbesturen in de regio elkaar weer gaan opzoeken. Dat heeft geleid tot nieuw elan in het regionaal denken over onderwerpen die sociaal democraten boeien. Hoewel we natuurlijk ook verschillende gemeentes dienen en daardoor soms anders tegen de zaken aankijken, hebben we elkaar toch hard nodig, zeker nu de PvdA al een paar jaar niet bepaald de wind in de rug heeft.

Vergaderwijze raad
Bestuurskracht wordt ook beïnvloed door de manier waarop de raad vergadert. Een werkgroep die hiermee bezig is heeft al het een en ander verandert, maar wij willen graag meer. Meer inspraak, meer betrokkenheid van de bewoners, niet alleen waar het hun eigen belangen betreft. Waarom hebben wij geen beeldvormende vergadering waar experts, ambtenaren en geïnteresseerden op gelijkwaardige wijze met elkaar in gesprek gaan? Op welke manier krijg je die betrokkenheid voor elkaar? Duo-raadslid Petra van Lint is op de achtergrond voortdurend bezig met dit proces. Al een aantal jaren probeert zij de afstand tussen raad en burgers te verkleinen en zorgt zij ervoor dat mensen zich thuis voelen als de gemeenteraad de kernen bezoekt. Wat ons betreft is dit proces nog helemaal niet klaar.
Dat geldt ook voor onze leden.

Onze rol als oppositiepartij
Vanuit sociaal democratisch gedachtengoed zullen wij onze onderwerpen goed verdedigen (Wonen! Groen! Zorg!) Maar net zo belangrijk is de rol die wij proberen te spelen als oppositiepartij. Waterland is maar heel klein, en als je klein bent kan je alleen maar veel bereiken als je samenwerkt. Wij gaan er dus niet gestrekt in en zoeken geen spijkers op laag water. Wij zijn ervan overtuigd dat je ook als kleinste fractie een grote rol kan spelen door voor de juiste instelling te kiezen: kritisch, maar altijd goed-geïnformeerd, constructief en consequent. Om met onze voorman Diederik te spreken: met een warm hart, en een koel hoofd. Zo dienen wij Waterland en zijn inwoners het beste, ook in 2016.

Namens Petra en Henk wens ik u en de uwen een heel gelukkig 2016.

Beate Janssen van Raay
fractievoorzitter

.

Beate Janssen van Raaij

Beate Janssen van Raaij

Beate Janssen van Raaij Beate was van mei 2014 tot maart 2022 onze fractievoorzitter en raadslid PvdA Waterland, daarna gaf zij vol vertrouwen het stokje over aan Petra van Lint. Wij bedanken Beate voor haar jarenlange goede werk voor de PvdA en zijn blij dat zij als lijstduwer op nummer 14 stond!  

Meer over Beate Janssen van Raaij