Door Beate Janssen van Raaij op 15 maart 2015

Het Waterlandse goud

Op 12 maart hebben wij in de gemeenteraad gesproken over het rapport “ Het Waterlandse goud te gelde maken”. Dit rapport is opgesteld door het huidige college om te onderzoeken of de gemeente Waterland voldoende is toegerust om haar taken naar behoren uit te voeren. Een groot aantal burgers, ondernemers en ambtenaren is gevraagd hun mening te geven over het functioneren van deze gemeente. Uit het rapport kwamen een paar zaken duidelijk naar voren:

Waterland is prachtig, en wij Waterlanders weten dat. Waterlanders zijn heel betrokken bij hun omgeving. Dorpsraden, polderraden, eilandraad, stadsraad, stichtingen, verenigingen: heel veel mensen werken hard en met plezier om er hier iets van te maken. Bij ambtenaren, wethouder en raadsleden werd diezelfde mentaliteit gezien. Dat is positief.

Minder positief: de manier waarop in Waterland het college en de raad met elkaar omgaan. De gemeenteraad bemoeit zich te veel met details, waardoor over ieder project steeds weer gediscussieerd moet worden. Wij zouden veel beter in staat moeten zijn om heldere visies te ontwikkelen over belangrijke zaken waar het in een gemeente om draait: wonen, scholen, het beheer van al het mooie groen waar wij in wonen. Als wij het op hoofdlijnen eens kunnen worden over waar wij heen willen, hoeven we niet steeds over ieder detail te kibbelen, en dan weten Waterlanders ook beter waar ze aan toe zijn.
Als PvdA-ers herkennen wij dat. Andere partijen overigens ook. De raad  is al enige tijd bezig zich te bezinnen op haar eigen werkwijze en de irritaties over de manier waarop wij vergaderen worden steeds vaker onderling besproken. Dat is goed.

Het derde wat naar voren kwam is dat Waterlanders hele korte lijnen hebben met college en raad. Dat werd als positief ervaren, en dat is het natuurlijk ook. Uw lokale politici staan dichtbij en wij zijn benaderbaar. Sommige mensen die aan het onderzoek meededen zagen dit echter als een nadeel: wie hier het hardst roept en het best de weg weet, krijgt altijd zijn zin. Dat is een probleem waar we iets aan moeten doen. Als PvdA vinden wij het belangrijk dat iedereen gelijk behandeld wordt.

Het derde dat duidelijk werd is het feit dat de Waterlandse ambtenaren te zwaar belast zijn. Vaak is er maar een ambtenaar voor verschillende taken, als zo iemand ziek wordt is dat meteen een groot probleem. Als PvdA vinden wij dat erg. Bij behoorlijk bestuur hoort een stevige overheid, daarbij hoort weer een stevig ambtenarenapparaat, zeker nu er zoveel zorgtaken op onze gemeente af zijn gekomen. Dat geldt naast de zorg ook op het gebied van ruimtelijke ordening, onderwijs, woningbouw. Als we inderdaad willen komen tot duidelijke visies waar Waterlanders wat aan hebben, hebben wij voor de uitwerking van die visies ambtenaren nodig. En die hebben domweg te weinig tijd.

Wij hebben daarom opgeroepen dit onderzoek voort te zetten en zonder taboes verder te praten. Waterland Natuurlijk, SP en VVD vinden het voor alles belangrijk dat Waterland klein en zelfstandig blijft. Daar zien wij ook de voordelen van, maar het allerbelangrijkste is dat onze gemeente haar werk goed kan blijven uitvoeren. Misschien door nog beter samen te werken, maar als we toch bezig zijn de mogelijkheden te bespreken moeten we de moed hebben om ook het praten over fusies niet uit de weg te gaan.

Deze zaken zijn daarin voor ons leidend:
– een sterke en integere overheid
– actieve betrokkenheid van inwoners bij hun eigen omgeving, en zeggenschap daarover
– leefbaarheid van onze kernen en behoud van ons landschap

Als u met ons mee wilt denken in dit proces: laat ons vooral uw mening horen!

 

Beate Janssen van Raay

Fractievoorzitter PvdA Waterland

Beate Janssen van Raaij

Beate Janssen van Raaij

Beate Janssen van Raaij Beate was van mei 2014 tot maart 2022 onze fractievoorzitter en raadslid PvdA Waterland, daarna gaf zij vol vertrouwen het stokje over aan Petra van Lint. Wij bedanken Beate voor haar jarenlange goede werk voor de PvdA en zijn blij dat zij als lijstduwer op nummer 14 stond!  

Meer over Beate Janssen van Raaij