2. Sociaal domein: hoe houden we de zorg goed en ook betaalbaar?
Verkiezingsprogramma

2. Sociaal domein: hoe houden we de zorg goed en ook betaalbaar?

Wij willen een sociale gemeente: iedereen telt mee. Onze wethouder heeft afgelopen vier jaar hard gewerkt om het systeem om te vormen en medewerkers mee te nemen in een betere werkvorm. Daardoor blijft zorg en ondersteuning bereikbaar voor inwoners en het sociaal domein betaalbaar. Alleen voor de jeugdzorg is -terecht – in het hele land succesvol geprotesteerd richting het Rijk. Er moet en er komt geld bij om ook de jeugdzorg weer in goede banen te leiden en de wachtlijsten te verkorten. 

Concreet:

  • Goede zorg voor en ondersteuning van de inwoners, ook voor de jeugd.
  • Wij strijden ervoor de zorgbudgetten op peil te houden.
  • We hebben afgelopen jaren de regierol van de gemeente kritisch bekeken en willen graag het verbeterde systeem uitbouwen.
  • Daarbij hoort een klankbordgroep waar ook het werkveld in vertegenwoordigd is. Wij willen dat het zorgveld zich meer betrokken voelt bij de besluiten die we nemen.
  • Daarmee versterken en faciliteren wij ook het lokale netwerk, dat betekent: de overlegstructuur tussen scholen, huisartsen, jongerenwerk, kinderopvang en het centrum voor jeugd en gezin.
  • Wij zorgen voor een goede cultuur bij de ambtenaren, waar vertrouwen in de burger voorop staat en wij de inbreng van professionals op waarde schatten.
  • Wij zijn een gastvrije gemeente en nieuwkomers verdienen extra aandacht. In de vorige bestuursperiode is hard gewerkt aan de participatie van statushouders, door de gemeente, maar eerst en vooral door de statushouders zelf. Wij zullen hen ook in de volgende periode ondersteunen, zeker nu de taak voor inburgering weer bij de gemeentes ligt. Wij zorgen ervoor dat onze nieuwe Waterlanders goed gehuisvest zijn, goed de Nederlandse taal en cultuur kunnen leren kennen, goede kansen hebben op werk en dat hun kinderen een goede startpositie krijgen in de maatschappij.
  • Bij handhaving willen we veiligheid bereiken, geen dwangmaatregelen inzetten. De afgelopen periode is bij handhaving meer aansluiting gezocht bij de zorg. Dit beleid moet worden voortgezet. Met harde hand handhaven levert meestal niet het gewenste resultaat, een zachte hand en de juiste interventies op het juiste moment helpen mensen vaak beter op het rechte pad te blijven.

Deel dit