Nieuwe Werkwijze Raad

Door Petra van Lint op 9 januari 2019

Ook voor de werkwijze raad gaat het in 2019 beginnen. Na een hele lange lobby is het ons gelukt om de inbreng van burgers en deskundigen in onze werkwijze te halen. Er is groot draagvlak binnen de Raad om per februari te starten met het nieuwe systeem. Dit houdt in dat er een voorbereidende vergadering komt, waarbij burgers, deskundigen zich kunnen aanmelden of op uitnodiging aan tafel kunnen zitten en meepraten over de raadsonderwerpen. Wij hebben hiervoor gelobbyd omdat:

  • we de burger meer willen betrekken bij de politieke besluiten
  • we de informatie van de burger belangrijk vinden. Bewoners of werknemers hebben veel en goede informatie over locatie, geschiedenis en meer.
  • we de raad langzaam vinden opereren. We maken vaak mee dat er halverwege een besluitvormingsproces nieuwe informatie op tafel komt. Hierdoor begint de discussie dan opnieuw. Dit kan voorkomen worden door eerst alle informatie te verzamelen met alle betrokkenen aan tafel.

Na deze voorbereidende raad met burgers en deskundigen aan tafel, volgt een week later de fractievergadering en weer een week later het debat met de besluitvorming in de Raad.

Belangrijk in deze werkwijze is een krachtig voorzitter, die niet alleen alle informatie laat verzamelen, maar die ook alle argumenten in opties plaatst. Aan het eind van de vergadering moet je het gevoel hebben dat alle opties zijn uitgevouwen met duidelijkheid van voor-en nadelen bij die opties. Hiermee kunnen de fracties hun standpunt gaan bepalen en het debat gaan voeren.

Wij zijn blij met deze nieuwe vorm en hopen hiermee op meer bestuurskracht in de gemeente Waterland. Dus komt allen aan tafel als het uw onderwerp betreft. Op naar een sociaal en democratisch 2019!

Petra van Lint – duoraadslid PvdA Waterland

Petra van Lint

Petra van Lint

Flyer PvdA Petra 2022   Lijsttrekker Petra van Lint  (53)  Ik woon met man en zoon in Ilpendam en zit al 14 jaar in de raad als (duo)raadslid. Ik ben filmmaker, onderzoeksjournalist, daarnaast een fanatiek voetballer. Nu lijsttrekker van een geweldig team: samen in actie! Belangrijkste doel De politieke cultuur veranderen * Jonge mensen moeten

Meer over Petra van Lint