Kunstgrasvelden

Door Petra van Lint op 18 mei 2017

PvdA Waterland heeft actie ondernomen om de onrust over de kunstgrasvelden weg te nemen. Wij hebben gevraagd om een plan en om financiele dekking voor de eventuele vervanging van de rubberkorrels. Wij wilden deze zaak niet op de achtergrond laten verdwijnen in afwachting van de resultaten van de onderzoeken. Wij willen dat de volksgezondheid ten alle tijden bewaakt blijft, zeker als het gaat om er voor te zorgen dat iedereen veilig kan sporten. Daarom hebben we in de periode van de begrotingsraad dit met klem aan de orde gesteld. Dankzij de inspanningen van duoraadslid Henk van Berkum staat een goed plan nu vast bij de gemeente Waterland. Wij bedanken de wethouder dat zij deze stappen heeft gezet!

Hieronder het persbericht!

WATERLAND BEREIDT ZICH VOOR OP MOGELIJKE VERVANGING KUNSTGRASVELDEN
Gemeente Waterland beschikt over vier (voetbal) kunstgrasvelden. Naar aanleiding van de ontstane onrust over mogelijke gezondheidsrisico’s van deze velden treft de gemeente voorbereidingen voor mogelijke vervanging. Zo wil de gemeente snel tot actie over kunnen gaan als blijkt dat spelen op
kunstgras met rubbergranulaat de gezondheid van voetballers in gevaar brengt.
Onrust
Naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma Zembla op 5 oktober jl. is er veel onrust ontstaan over de gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgras met rubberkorrels. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert naar aanleiding van de uitzending van Zembla in opdracht het Ministerie van Volksgezondheid opnieuw onderzoek uit naar de gezondheidsrisico’s. De KNVB, Vereniging Sport en Gemeenten, GGD en de VACO (de bandenbranche) maken onderdeel uit van dit onderzoek. De resultaten worden eind 2016 verwacht.
Portefeuillehouder Gabriëlle Bekhuis heeft zorgen over de situatie rondom de kunstgrasvelden: “Ik vind het belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende mogelijkheden om de kunstgraskorrels te vervangen. Want ik wil snel actie kunnen ondernemen wanneer uit de resultaten van de onderzoeken blijkt dat er teveel gezondheidsrisico’s kleven aan de huidige kunstgrasvelden. Ik volg de lijn van alle betrokken instanties om niet direct actie te ondernemen maar eerst de resultaten van het onderzoek af te wachten. Wel wil ik ondertussen bezien welke opties er zijn voor mogelijke vervanging van de huidige velden. Natuurlijk overleg ik hierover met de voetbalverenigingen zodat zij hier nauw bij betrokken zijn en blijven”.
Onduidelijkheid
Er is op dit moment veel onduidelijkheid en onzekerheid over wat de mogelijkheden zijn van het vervangen van de kunstgrasvelden. Er is een groot spanningsveld waarin meerdere opties mogelijk zijn. Hierbij kan gedacht worden aan het verwijderen van de rubberkorrels door een alternatief of het verwijderen van de hele toplaag. Het onderzoeken van de verschillende opties vereist de nodige tijd.

Petra van Lint

Petra van Lint

Flyer PvdA Petra 2022   Lijsttrekker Petra van Lint  (53)  Ik woon met man en zoon in Ilpendam en zit al 14 jaar in de raad als (duo)raadslid. Ik ben filmmaker, onderzoeksjournalist, daarnaast een fanatiek voetballer. Nu lijsttrekker van een geweldig team: samen in actie! Belangrijkste doel De politieke cultuur veranderen * Jonge mensen moeten

Meer over Petra van Lint

Waar ben je naar op zoek?